Perikoronit

Perikoronit, (Operculitis) özellikle alt 20 yaş dişlerinin arka taraflarında oluşan iltihabi durumun genel adıdır. Diğer dişlerde de oluşabilen bu durum, diş eti çevresinde yiyecek birikimi sonucunda ağrı ve şişkinlik biçiminde ortaya çıkar. 20 yaş dişlerinin yarım gömülü olduğu durumlarda bu durum daha sık görülür. Perikoronit tablosuna ilgili tarafta şişkinlik, ağrı, yutkunma zorluğu ve ağız açmada kısıtlılık eşlik eder. Bu durum, genellikle 20 yaş dişinin çekilmesi ile düzelir. Çekim öncesinde bazı durumlarda doktor tavsiyesi ile antibiyotik kullanılması gerekebilir. Bazı durumlarda dişleri çevreleyen iltihapli dişetinin çıkartılması da (Operkulektomi) tedavi yöntemlerinden biridir.

Perikoronit şikayeti olan hastalar genellikle eş dost tavsiyesi ile doktora gitmeden, ağrı kesici ve antibiyotik tedavisine başlarlar. Bu ilaçlar, şikayetleri kısa süreliğine baskılar. Fakat etken ortadan kaldırılmadığı için kısa bir süre sonra, eskisinden daha şiddetli biçimde tekrar ağrılar ve iltihap ortaya çıkar. Bu tablo birkaç sefer tekrar ettikten sonra o bölgedeki iltihabi durum daha da şiddetlenerek kistleşir ve bu durum dişin çekilmesini de engelleyen bir duruma sebep olabilir. Bu nedenle bu sorun ilk ortaya çıktığı zaman doktora başvurmak ve tedaviyi geciktirmeden yaptırmak çok önemlidir.

Güncel Tedavi ve Bilgiler

Ağız ve Diş Sağlığı

Süt dişine dolgu olur mu?

Süt dişleri, çocuklarımızın ağız yapısının temel taşlarını oluşturarak, ileride çıkacak daimi dişlerin

Ağız ve Diş Sağlığı

Bebeklerde Diş Kaşıntısına Ne İyi Gelir?

Bebeklerin diş etlerinde ve çıkan dişlerde kaşıntılar oluşur, bu da onları huysuz kılar. Bu durum, ebeveynlerle birlikte hem bebek hem de aile için zorlu bir süreç olabilir.

Ağız ve Diş Sağlığı

Flor Uygulaması

Flor, özellikle diş sağlığı için önemli olan bir mineraldir. Diş minesini güçlendirmeye ve çürük oluşumunu engellemeye yardımcı olur

WeCreativez WhatsApp Support
Size nasıl yardımcı olabiliriz?