Diş apseleri, çürük ya da diş eti kaynaklı mikrobik yapıların, kemik ve yumuşak doku içine yayılması şeklinde oluşur.
Diş Apsesi Nedir?
Diş apsesi, dişteki enfeksiyon sonucu oluşan bir çeşit iltihaplanmadır. Dişin içinde bulunan yumuşak doku veya sinirlerde bir enfeksiyon meydana geldiğinde, vücut buna yanıt olarak beyaz kan hücreleri gönderir ve bu da bir apse oluşumuna neden olabilir. Ayrıca dişin etrafındaki dokularda da enfeksiyon yayılabilir ve bu durum ağrı, şişlik, kızarıklık ve hatta ateş gibi belirtilere neden olabilir. Diş apsesi ciddi bir durumdur ve zamanında tedavi edilmezse daha ciddi sorunlara yol açabilir.
Bazı durumlarda yavaş gelişim gösterirler ve nispeten daha az ağrılıdırlar. Bununla birlikte bazen hastalar, akşam yatarken hiç bir şeyleri olmadığını, sabah kalktıklarında ise dişlerinin şişmiş olduğunu ifade ederler. Bu oldukça ağrılı bir durum olabilir. Bu durumda ağrının kendi kendine kesilmesini beklemeden, direkt olarak hekime başvurmak gerekir. Bazı kişiler, eş-dost tavsiyesi ile antibiyotik ilaçlar kullanmaktadırlar. Bilinçsiz antibiyotik kullanımı, iltihabın geçici süre ile baskılanmasına, fakat tekrar oluşması halinde daha da dirençli olmasına neden olabilir.
Buna ek olarak, bazı hallerde gereksiz ilaç yüklenmeleri de olabilmektedir.
Hatta bazen, basit bir müdahale ile çözülebilecek sorunlar için gereksiz yere ilaç kullanılmış bile olabilir. Bu sebeple hekim tavsiyesi dışında ilaç kullanmamak gerekmektedir.
Baş-boyun bölgesindeki iltihapların tedavisinde çok dikkatli olmak gerekmektedir. Bu bölgeden geçen damar ve sinir yapısı, oluşan iltihapları, başta beyin olmak üzere vücudun kritik bölgelerine taşımasına ve çok ciddi hastalıklara sebep olmasına yol açabilir.