Dişler, gerek iç, gerekse dış etkenlerden dolayı renklenebilirler. Bu renklenmeler sadece dişin dış etkenler tarafından renklendirilmesi sonucu oluşmaz, aynı zamanda çürükler, diş siniri iltihabı gibi olaylar sonucu içten de kaynaklanabilir. Dişin mine ve dentin yapısında gelişim sırasında olan bazı bozukluklar da diş yüzeyinde matlık, bölgesel renk değişiklikleri ve yüzey şeklinde bozukluklara sebep olabilir.
Genel olarak diş lekelerinin giderilmesinin ilk basamağı, diş taşı ve diş yüzeyi temizliğidir. Bu işlemle dişin dış yüzeyi hafif aşındırıcı partiküller içeren bir krem ile düşük hızla dönen el aletleriyle temizlenir. Bu işlem sonucu dişin doğal rengi ortaya çıkar. Dişte genel bir sarılık durumu varsa, bleaching denen işlemle beyazlatma yapılabilir. Bu işlem, temelde dişin, daha beyaza boyanması olarak tanımlanabilir. Bu işlem, dişi renklendiren etkenlerin varlığıyla zamanla geri dönecektir. Dişte bölgesel çürükler, mine deformasyonları varsa, aşındırmalar yapılarak kompozit restorasyonlar uygulanabilir.
Son zamanlarda mine lekelenmelerini gidermek için farklı yöntemler de uygulanmaya başlanmıştır. Lekelerin çıkarılması için üretilmiş olan özel asitler ve diş patları ile yapılan uygulamalar ile dişlerdeki bölgesel olarak da beyazlatılmaktadır.