Yiyecek artıklarının ağız ortamında bulunan bakteriler tarafından sindirilmesi sonucu ortaya çıkan asit, dişlerin çürümesine neden olan en önemli etkendir. Diş çürüğünü ortadan kaldırmanın en önemli yolu dişlerimizi düzenli biçimde fırçalamaktır. Uzmanlar tarafından önerilen, her yemek sonrası dişleri fırçalamaktır. Bununla birlikte, iş ve okul yaşamının koşturmacası buna her zaman imkan vermemektedir. Günde iki defa diş fırçalama da, diş sağlığının korunması açısından oldukça etkilidir.
Diş fırçamızı seçerken, düzgün ve küçük başlı, orta sertlikte ya da yumuşak kıl demetlerinden oluşan bir diş fırçası olmasına dikkat edilmelidir. Açılı ve ek parçaları olan diş fırçalarının daha etkin olduğuna dair kanı genel olarak yanlıştır. Şu anda piyasada satılan diş macunlarının hepsi, gerekli temizliği sağlayabilmektedir. Sigara içenlere özel üretilen macunlar ise içerdikleri yüksek orandaki aşındırıcılar sebebiyle uzun vadeli kullanımlarda mine yüzeyinde aşınmalara sebep olmakta ve diş renginde koyulaşmaya yol açmaktadır.
Diş fırçalama tekniği, kişiden kişiye değişmekle birlikte, genel olarak dişlerle dişetlerin birleştiği hattın temizlenmesi çok önemlidir. Diş fırçası bu bölgeye 45 derece açılı biçimde yerleştirilir ve dairesel hareketlerle temizlik yapılır. Diş ve diş eti dokularına çok fazla basınç uygulamak kısa vadede temizlik hissi yaratsa da uzun vadede diş aşınması ve diş eti çekilmesine sebep olabilir. Bu açıdan yumuşak bir fırça ile, çok bastırmadan fırçalamakta fayda vardır. Dişlerin iç yüzeyleri de benzer biçimde fırçalalandıktan sonra çiğneyici yüzeylerin temizliği yapılır. Etkin bir fırçalama, yaklaşık 2 dakika sürmelidir.
Diş Fırçası Seçimi
Ağız bakımında en önemli araç diş fırçasıdır. fırçanın şekli ve yumuşaklığı, diş temizliğini çok etkiler. Diş fırçası, orta sertlikte olmalı ve kolay tutulabilir bir sapı olmalıdır. Fırçalarken dişler, diş etinden diş yönüne doğru fırçalanmalı ve diş eti sınırı temizliğine önem verilmelidir. Diş fırçası, fırçalamanın ardından iyice durulanmalı ve mümkünse kağıt havlu ile kurutulmalıdır. Diş fırçası diş etlerine çok bastırılmamalı, fırçalama sırasında acı hissedilmemelidir. Her gün kullanılan bir diş fırçasının ömrü yaklaşık 6 aydır. Pratikte, diş fırçasının kılları bu sürede düzgünlüğünü yitirmeli ve dağılmaya başlamalıdır. Bu daha erken oluyorsa, dişlerimize çok baskı yaptığımız anlaşılır. Çocuklara fırça seçerken onların ilgisini çekecek resimli, renkli fırçalar seçilmeli, olabildiğince küçük başlı bir fırça alınmalıdır. Çocuklar kendisi fırçalamaya alışmalı, bunun ardından anne babalar tekrar fırçalama yapmalıdırlar.
Diş İpi Nasıl Kullanılır?
Diş eti sağlığının sağlanması için en önemli basamak düzenli diş fırçalamadır. Bununla birlikte dişlerin ara yüzleri, diş fırçası ile çok etkin biçimde temizlenmez. Dişlerin birbirleri ile temas ettiği yüzlerini temizlemek için en etkili yol diş ipi kullanmaktır.
Diş ipi kullanımında dikkat edilmesi gereken nokta, diş ipini diş etine çok fazla temas ettirmemek ve sadece mine yüzeyini temizlemektir. Diş ipini, akşamları diş fırçalama sonrasında günde 1 defa kullanmak yeterlidir.