Ağız kokusu toplumda hemen hemen her bireyin şikayetçi olduğu bir durumdur. Bu durumun en önemli sebeplerinden birisi ağız bakımıdır.
Ağız kokusunu neden olur?
Ağız kokusu, çeşitli faktörlere bağlı olarak oluşabilir. En yaygın nedeni, ağız içindeki bakterilerin neden olduğu kötü koku oluşumudur. Ayrıca, diş ve diş eti hastalıkları, ağız kuruluğu, sinüs enfeksiyonları, solunum yolu enfeksiyonları, sindirim sorunları ve bazı yiyeceklerin tüketimi de ağız kokusuna neden olabilir. Bunların yanı sıra, sigara ve alkol tüketimi gibi bazı davranışlar da ağız kokusunu artırabilir. Ağız hijyeniyle ilgili doğru bakım yapılmadığında da ağız kokusu oluşabilir. Koku bir noktaya kadar normal kabul edilebilir. Hafif ağız kokusu normal kabul edilebilir ve ağız gargaraları ve güzel kokulu sakızlar ve diş macunları kullanılabilir.
Besinlerden kaynaklanan ağız kokuları, bu gıdaları tüketmediğimiz zaman azalır. Ağız kaynaklı kokuların sebepleri diş eti iltihapları, dilden kaynaklanan kokular ve diş taşlarıdır. Bunu engellenmenin yolu düzgün bir ağız bakımı ve diş fırçalamayla birlikte dili de fırçalamaktır. Eskimiş protezlerin ve dolguların yenilenmesi de ağız kokusunun azalmasını sağlar. Bol sıvı tüketilmesi hem sağlıklıdır hem de ağız kuruluğunu önleyerek kokuyu azaltır.
Ağız Kokusu Tedavisi
Ağız kokusu, birçok insanın karşılaştığı yaygın bir sorundur. Ağız kokusunun tedavisi için birkaç yöntem vardır:-
- Diş fırçalamak: Dişlerinizi her gün iki kez fırçalayarak ağız kokusu oluşumunu önleyebilirsiniz. Ayrıca dilinizi de fırçalamanız önerilir.
- Diş ipi kullanmak: Diş aralarında kalan yiyecek parçacıklarını çıkarmak için diş ipi kullanmanız ağız kokusunu önlemeye yardımcı olabilir.
- Ağız gargarası kullanmak: Ağız gargarası kullanarak kötü kokuları etkisiz hale getirebilirsiniz. Ancak bu sadece geçici bir çözümdür.
- Su tüketmek: Sık sık su içmek, ağız kuruluğunu önlemeye yardımcı olabilir ve böylece ağız kokusunu azaltabilir.
- Düzenli diş hekimi kontrolleri: Düzenli olarak diş hekimine gitmek, diş sağlığınızı koruyarak ağız kokusunu engelleyebilir.
- Beslenme düzenini değiştirmek: Bazı yiyeceklerin ağız kokusunu artırabileceği bilinmektedir. Bu nedenle, beslenme düzeninizi değiştirerek ağız kokusunu azaltabilirsiniz.
- Sigara ve alkolü bırakmak: Sigara ve alkol tüketimi, ağız kokusunu artırabilir. Bu nedenle, sigarayı ve alkolü bırakarak ağız kokusunu önlemeye yardımcı olabilirsiniz.
Tükürüğün Koruyucu Özelliği
Tükürüğümüzün sadece ağız ortamımızı nemlendirdiği ve yutmayı kolaylaştırdığını düşünmemeliyiz. Tükürük içeriğinde sindirimi kolaylaştıran ve diş etlerini koruyan çeşitli faktörler de bulunmaktadır.
Harvard üniversitesinde son yıllarda yapılan bir araştırmaya göre tükürük içeriğinde, bağışıklık sistemine yardımcı olan ve hasta olmamızı engelleyen bazı yardımcı faktörler de bulunmuştur. Hayvanlar üzerinde yapılan bu çalışmada tükürükte bulunan MUC5B maddesinin akciğer patojenlerine karşı koruma sağladığı ispatlanmıştır.
Özellikte “s. mutans” bakterisine karşı olan bu etki, tükürüğün bakteriyi öldürmesinden çok, izole ederek etkisizleştirmesinden kaynaklanmaktadır.
Diş teli takmak ağız kokusu yapmaz, ancak doğru şekilde temizlenmezse dişlerde plak ve bakteri birikmesine neden olabilir. Bu da zamanla kötü ağız kokusuna yol açabilir. Bu nedenle, diş telleri takarken daha sıkı bir ağız hijyeni uygulamak önemlidir. Dişleri düzenli olarak fırçalamalı, diş ipi kullanmalı ve diş aralarını temizlemelisiniz. Ayrıca, diş hekiminizin önerdiği sıklıkta kontrole gitmeyi de ihmal etmemelisiniz.
Evet, çürük dişler kötü ağız kokusu yapabilir. Çürük dişler, bakterilerin diş minesinin altındaki dentin tabakasına ulaştığı ve burada enfeksiyona neden olduğu durumlarda ortaya çıkar. Bu enfekte bölge, genellikle kahverengi veya siyah bir renk alır ve kötü bir koku yayabilir.
Ayrıca, çürük dişler plak oluşumuna da neden olabilir. Plak, ağızdaki bakterilerin biriktiği yapışkan bir madde olarak tanımlanabilir. Plaktaki bakteriler, yiyecek artıklarından beslenerek çürük kokusuna benzer bir kokuya neden olabilir.
Bu nedenle, çürük dişlerin tedavi edilmesi önemlidir. Diş hekiminize düzenli kontroller yaptırmak, dişlerinizi düzenli olarak fırçalamak, diş ipi kullanmak ve sağlıklı bir diyet uygulamak bu sorunu önlemeye yardımcı olabilir.
Evet, diş iltihabı kötü ağız kokusu yapabilir. Diş etleri enfeksiyonuna neden olan bakteriler, dişlerin etrafındaki diş etlerinde şişme, kızarıklık ve hassasiyete neden olur. Bunun sonucunda, diş etlerindeki iltihaplı bölge kötü bir koku yayabilir.
Diş eti iltihabı, gingivit olarak da bilinir. Tedavi edilmezse diş kaybına yol açabilen daha ciddi bir durum olan periodontitis’e dönüşebilir. Diş eti hastalıklarını önlemek için düzenli olarak diş hekiminize gitmeniz ve dişlerinizi günlük fırçalama ve diş ipi kullanımı ile temizlemeniz önemlidir.
Ayrıca, sağlıksız bir diyet, sigara içmek veya stres gibi faktörler de diş eti hastalıklarına katkıda bulunabilir. Bu nedenle, sağlıklı beslenme alışkanlıkları, sigara içmemek ve stres yönetimi teknikleri uygulamak da diş eti sağlığını korumak için önemlidir.