Diş Hassasiyeti

Dişlerimizin soğuk, sıcak ya da ekşi gıdalar tükettiğimizde ağrıması bizlere oldukça fazla sıkıntı verir. Özellikle soğuk hassasiyeti uzunca süre bizi rahatsız eder.

Diş Hassasiyetinin Nedenleri

Diş hassasiyeti, dişlerde soğuk veya sıcak yiyecek ve içeceklerin tüketimi, şekerli gıdaların yutulması veya diş fırçalama gibi aktiviteler sırasında meydana gelen ağrı veya rahatsızlık hissidir.

Diş hassasiyetinin nedenleri arasında diş minesinin aşınması, diş eti çekilmesi, diş çürümesi, dişlerin çatlaması veya kırılması, yanlış diş fırçalama teknikleri veya diş beyazlatma ürünlerinin kullanımı gibi faktörler bulunabilir.

Çürük olmayan dişlerdeki hassasiyetin sebebi, soğuğun, dişin içindeki sinir katmanına erişmesi ve sinir uçlarını tahriş etmesidir. Mine yüzeyindeki çatlaklar buna sebep olabilir. Darbeler, kırıklar vb. sebeplerle, dişin iç tarafına uzanan sinir uçları açığa çıkar ve dış etkileri içeri taşır. Diş hassasiyetinin bir başka sebebi, dişeti rahatsızlıkları sonucunda oluşan diş eti çekilmeleridir. Sert fırçalama da dişeti çekilmesine, ve dolayısıyla soğuk hassasiyetine sebep olabilir.  

Diş hassasiyeti nasıl geçer?

Diş hassasiyetini geçirmenin yolu, dış yüzeydeki soğuk ve sıcak gibi etkenlerin, dişin ortasında bulunan sinir yapısına ulaşmasını engellemektir. Bu, çeşitli yöntemlerle olur. İlk yöntem çürük sebebiyle açığa çıkmış olan dentin yapısının çürükten temizlenmesi ve dolgu ile kapatılmasıdır. Benzer şekilde kırık, aşından vb. sebeple oluşan dentin yüzeyleri de dolgu ya da restorasyonlarla kapatılır.

Fırçalama ya da dişeti çekilmesi sebebiyle diş kökünün açığa çıktığı ve bu sebeple hassasiyet oluştuğu durumlarda bu bölgelere dolgu yapmak zordur. Bu durumda flor uygulaması gibi tedaviler yapılır. Bu, tıpkı çatlamış bir duvarı sıva ile kapatmak gibi bir işlemdir. Yüksek konsantrasyondaki flor çözeltisi dentin kanallarına uygulanır ve dış etkenlerin etkisi azaltılır. Bu amaçla piyasaya sürülmüş diş macunları ve pomatları da vardır. Bu diş macunları genellikle ‘sensitive’ ya da ‘F’ olarak adlandırılarak satılırlar.

Güncel Tedavi ve Bilgiler

Ağız ve Diş Sağlığı

Süt dişine dolgu olur mu?

Süt dişleri, çocuklarımızın ağız yapısının temel taşlarını oluşturarak, ileride çıkacak daimi dişlerin

Ağız ve Diş Sağlığı

Bebeklerde Diş Kaşıntısına Ne İyi Gelir?

Bebeklerin diş etlerinde ve çıkan dişlerde kaşıntılar oluşur, bu da onları huysuz kılar. Bu durum, ebeveynlerle birlikte hem bebek hem de aile için zorlu bir süreç olabilir.

Ağız ve Diş Sağlığı

Flor Uygulaması

Flor, özellikle diş sağlığı için önemli olan bir mineraldir. Diş minesini güçlendirmeye ve çürük oluşumunu engellemeye yardımcı olur

WeCreativez WhatsApp Support
Size nasıl yardımcı olabiliriz?